Omlet z dodatkami

4.97 (178 ocen)

  • 5 min

Omlet z kiełbasą, mozzarellą i pomidorami to sycący i smaczny posiłek. Doskonały na śniadanie lub kolację.

  • 5 min

Składniki:

  • -jajka : 3 sztuki
    -mąka kukurydziana (opcjonalnie) : 1 łyżka
    -sól : 1 szczypta
    -pieprz czarny mielony : 1 szczypta
    -koperek świeży posiekany : 1 łyżka
    -szczypiorek posiekany : 1 łyżka
    -pomidor ( pokrojony w plasterki ) : 1 sztuka
    -mozzarella ( pokrojona w kostkę) : 60-80 g
    -kiełbasa np. żywiecka : 4-5 plasterków
    -olej rzepakowy : 1 łyżka
    -masło : 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.97 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Omlet

Omlet z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski, posolić, dokładnie roztrzepać widelcem. Dodać mąkę kukurydzianą, połączyć z jajkami.
  • smażymy omlet 2. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło wlać jajka wymieszane z mąką, smażyć 1minutę, kiedy zaczną się ścinać, rozłożyć kiełbasę, pomidory, posypać pieprzem i szczypiorekim. Zmniejszyć ogień, patelnie przykryć.
  • omlety Joanny 3. Po chwili rozłożyć na jajkach mozzarellę, ponownie przykryć. Smażyć 2 minuty.
  • omlet 4. Gdy omlet zetnie się z jednej strony, przełożyć go na drugą stronę, aby dosmażyć go na złoto (około 1 min.).
  • omlet pysznie 5. Patelnię przykryć talerzem ( o średnicy większej niż patelnia), odwrócić. Omlet posypac koperkiem. Podawać gorący.

Porady

Dodatek mąki nie jest konieczny. Omlet nie powinien być wysuszony/przesmażony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować