OMLET Z OWOCAMI I MUSEM TRUSKAWKOWYM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Omlet biszkoptowy z owocami z dodatkiem musu i bitej śmietany....pycha:)

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:porcja na 1 omlet na duża patelnię:
    2 jajka
    2 łyżki mąki
    2 łyżki mleka
    szczypta proszku do pieczenia
    masło/ tłuszcz do posmarowania patelni

    Mus truskawkowy:
    1/2 szklanki truskawek
    cukier do smaku

    truskawki lub inne owoce

    Bita śmietana:
    1/2 szklanki dobrej śmietanki 30%
    1/2 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Omlet z owocami i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0bhk638 1. Ciasto:
    Białka oddzielić od żółtek. Zółtka urzeć z mąką (+ proszek) i mlekiem na gładka masę Białka ubić na sztywną pianę dodać do żółtek. Delikatnie wymieszać ciasto.
  • image-1oxohu1 2. Patelnię posmarować tłuszczem. Łyżką nałożyć ciasto i równomiernie rozłożyć na całą patelnię. Gdy ciasto lekko podrośnie i się zarumieni od spodu (sprawdzić spód delikatnie podnosząc widelcem z jednej strony), brzegi odciąć np widelcem od brzegów patelni, i przekręcić omlet na druga strone za pomocą łopatek.
  • image-0xm3n10 3. Mus truskawkowy,: truskawki obrac zszypułek pokroic na mniejsze kawałeczki i zmiksować w blenderze z cukrem.
  • image-1nm8w76 4. Omlet wyłożyć na talerz, poukładać owoce na jednej połowie,druga przykryć.
  • 5. Polać calość musem na wierzch dać ubitą śmietanę z cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować