Omlet z owocami i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek. Zółtka urzeć z mąką (+ proszek) i mlekiem na gładka masę Białka ubić na sztywną pianę dodać do żółtek. Delikatnie wymieszać ciasto.
2.Patelnię posmarować tłuszczem. Łyżką nałożyć ciasto i równomiernie rozłożyć na całą patelnię. Gdy ciasto lekko podrośnie i się zarumieni od spodu (sprawdzić spód delikatnie podnosząc widelcem z jednej strony), brzegi odciąć np widelcem od brzegów patelni, i przekręcić omlet na druga strone za pomocą łopatek.
3.Mus truskawkowy,: truskawki obrac zszypułek pokroic na mniejsze kawałeczki i zmiksować w blenderze z cukrem.
4.Omlet wyłożyć na talerz, poukładać owoce na jednej połowie,druga przykryć.
5.Polać calość musem na wierzch dać ubitą śmietanę z cukrem.
Komentarze