Omlet z musem truskawkowo malinowym

4.5 (155 ocen)

Puszysty omlet z dodatkiem owoców - coś pysznego. W sam raz na śniadanie czy na deser.

Składniki:

  • Omlet:

    4 jajka
    2 łyżki mąki
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka cukru
    sól

    Mus:

    150 g truskawek
    100 g malin
    cukier waniliowy
    1 łyżka cukru pudru
    pół łyżeczki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Omlet

Omlet z musem truskawkowo malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Omlet :

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z roztrzepanymi żółtkami. Połączyć dodając stopniowo cukier, śmietanę i mąkę. Masę wylać na rozgrzane na patelni masło. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po usmażeniu.
  • 2. Mus:

    Truskawki i maliny myjemy, osuszamy, odcinamy szypułki. Kroimy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone truskawki, i maliny. Dusimy przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Dusimy jeszcze chwilę do momentu połączenia się wszystkich składników.
  • 3. Usmażony omlet polewamy musem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować