Omlet z musem śliwkowym z przyprawami korzennymi

0 (0 ocen)

  • 20 min

Taki omlet dziś wymyśliłam na obiad, zapach korzeni to u nas znak, że powoli nadchodzą Święta.Jeśli mamy wiejskie jaja to omlet ma intensywny żółty kolor, jest puszysty i delikatny. Śliwki są bardzo zdrowe wspaniale działają na przewód pokarmowy a przed Świętami jak najbardziej się nam to przyda.;)

  • 20 min

Składniki:

  • Na 1 omlet:
    2 jajka, 2łyki mleka, 2 łyżki mąki, łyżeczka cukru.

    Mus śliwkowy: ok 1 kg śliwek ( ja użyłam mrożonych), 3 łyżki cukru, łyżeczka cynamonu, 4 goździki, 2 duże szczypty mielonego kardamonu
    Cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Mus owocowy Musy Jajko

Omlet z musem śliwkowym z przyprawami korzennymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet 1. Białka ubić na sztywno. Żółtka roztrzepać z pozostałymi składnikami, wymieszać z białkami. Usmażyć z obu stron najlepiej na maśle( wtedy mają wspaniały maślany smak, kolor i aromat) pod przykryciem.
  • 2. Mus: śliwki ugotować dodać wszystkie składniki prócz goździków. Zmiksować, dodać goździki podgrzewać tak długo aż zapach goździków się uwolni.
    Omlet przełożyć na talerz, polać musem złożyć na pól. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Olet jest niezwykle delikatni jedyna trudność to obrócić go na patelni na drugą stronę. Mnie nie zawsze się udaje dlatego podaje w kawałkach polewam musem i też fajnie wygląda:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować