Omleciki brokułowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Brokuła myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku, aż będzie miękki. Odcedzamy go z wody, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki myjemy, suszymy i drobno siekamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Do żółtek dodajemy szczyptę pieprzu i rozbełtujemy je. Żółtka mieszamy delikatnie łyżką z pianką z białek. Dodajemy pokrojone brokuły, starty ser i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wykładamy masę jajeczną łyżką, tworząc 3-4 małe omleciki. Smażymy 3-4 min., aż jajka się zetną. Odwracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3-4 min.
Sos: Pęczek koperku myjemy, osuszamy i siekamy. Do pojemnika od blendera ręcznego wrzucamy posiekany koperek, jogurt grecki i garść ziaren słonecznika. Miksujemy wszystko przez ok. 2-3 min.
Sos przekładamy do miseczki. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Gotowe omleciki wykładamy na talerz i polewamy je sosem koperkowym.
Porady
Rada:
Zamiast sera żółtego można dodać ser typu feta ( ok. 100 g).
Komentarze