Olla podrida czyli zgniły garnek,jednogarnkowe danie z kuchni hiszpańskiej, inspirowane naszym tygodniowym pobytem w Barcelonie. Relacja z wyjazdu: http://www.lloretdemar.yoyo.pl/barcelona2011.htm
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- groch: 30 dekagramów
- marchew: 3 sztuki
- ziemniaki: 4 sztuki
- brukiew: 2 sztuki
- chuda wołowina: 25 dekagramów
- kura: 0.25 sztuki
- wieprzowina: 25 dekagramów
- cebula (duża): 1 sztuka
- seler: 1 sztuka
- sucha kiełbasa: 10 dekagramów
- grzanki z bułki: 8 sztuk
- sól do smaku: 1 szczypta
1.Wieczorem namoczyć groch. Następnego dnia mięso pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w plasterki. Seler obrać i przekroić na 4 części. Marchew oczyścić i pokroić na kilka kawałków. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Brukiew obrać i pokroić w dość duże kawałki. W dużym garnku zagotować 2 litry wody. Włożyć groch, mięso, cebulę i seler. Kiedy będą na wpół miękkie, włożyć kiełbasę pokrojoną na 4 kawałki i ewentualnie ząbek czosnku. Później dodać ziemniaki, marchew i brukiew. Gotować dalej po przykryciem aż składniki będą miękkie. Gdy woda zbyt się wygotuje, dolać trochę wrzątku. Wyłożyć mięso na półmisek, obłożyć kawałkami jarzyn i wszystko polać wywarem. Powinno go być dosyć dużo. Na talerzach ułożyć po grzance i wlać po łyżce wazowej wywaru. Gdy wywar wsiąknie, ułożyć na grzankach mięso i jarzyny.
Komentarze