Oliwki zawijane w ciasto francuskie

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To idealne rozwiązanie na nieoczekiwanych gości – wystarczy wyciągnąć z lodówki, pociąć według uznania i do piekarnika! Po 15 minutach mamy świeżutkie słone przekąski!

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie arkusz: 1 sztuka
    - oliwki czarne: 5 sztuk
    - masło: 1 łyżeczka
    - chilli suszone: 1 szczypta

Oliwki zawijane w ciasto francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kroimy na paski wielkości ok. 1,5 x 15 cm.
  • 2. Kładziemy po jednej oliwce na początku każdego paska, tak żeby połowa wystawał poza ciasto i powoli zawijamy tworząc niewielkie stożki. Każdy przekłuwamy wykałaczką, żeby się nie rozleciał.
  • 3. Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy delikatnie masłem i posypujemy papryczką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na ok. 10-15 minut.
  • Oliwki zawijane w ciasto francuskie 4. Więcej zdjęć znajdziecie na blogu Smaczny Kąsek.com:
    http://www.smacznykasek.com/?p=933

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy