Oliwkowe Bento

0 (0 ocen)

  • 15 min

Czyli bento z oliwkami .Mogą Japończycy zabierać swoje bento do pracy, w podróż , na piknik - możemy i my zabierać swoje .

  • 15 min

Składniki:

  • -,,Mix z suszonymi pomidorami w oleju ziołowym "
    -,,Mix z papryką w oleju ziołowym "
    -,,Oliwki z czosnkiem krojonym w oleju z ziołami "
    -Oliwki drylowane całe " ( zielone )
    -,,Oliwki nadziewane pastą paprykową "
    -,,Felisos ser solankowy z zielonymi oliwkami w oleju "
    -,,Felisos ser solankowy z czarnymi oliwkami w oleju "
    -,,Oliwki czarne krojone "
    -,,Oliwki zielone krojone "
    -kilka suszonych pomidorów
    -oliwa
    -czosnek
    -pieprz mielony
    odrobina miąższu z bułki
    natka pietruszki
    ocet balsamiczny
    mielone orzechy
    1 jajko
    kilka plasterków polędwicy surowej wędzonej
    kilka kawałków sera żółtego marynowanego w oliwie
    kilka plasterków sera żółtego ostrego
    2 cienkie cielęce paróweczki
    mix sałat
    gruszka pokrojona na ćwiartki
    kilka pomidorków koktajlowych
    Tosty z kilku kawałków chleba tostowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Oliwkowe bento - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bento 1. Zaczynamy od ugotowania jajka na twardo.
    W czasie kiedy się gotuje miksujemy trochę oliwek czarnych krojonych z natką pietruszki, ząbkiem czosnku, miąższem z bułki , octem balsamicznym na Tapenadę .Potem oliwki zielone krojone z natką pietruszki, odrobiną miąższu z bułki i mielonymi orzechami miksujemy na drugą Tapenadę .Wkładamy oba rodzaje w ozdobne pojemniczki zamykane .
    Parówki kroimy na trzy i nacinamy w tzw ,, Ośmiorniczki "- a potem wkładamy do wrzątku by się rozwinęły . Wyjmujemy i studzimy .
    W pojemniczkach ( lub tak jak ja tutaj w papierowych foremkach do mufinków ) układamy poszczególne przekąski - jajko- ,,ośmiorniczki z parówek " -polędwicę , sery .Do każdego pojemniczka dokładamy jeden lub dwa rodzaje oliwek ( po kilka sztuk). Proponuję np razem z serem żółtym w plastrach i marynowanym podać oba rodzaje Felisos ( z czarnymi i zielonymi oliwkami ) .Do ,,ośmiorniczek "Mix z suszonymi pomidorami .Do polędwicy- Mix z papryką w oleju ziołowym .Do jajka zielone oliwki drylowane całe .Resztę oliwek tj. czarne całe, zielone z czosnkiem krojonym w oleju , i oliwki nadziewane pastą paprykową rozłożyć wg uznania.
    Zrobić tosty i przekroić na trójkąty ,
    Pojemnik na Obento ( takie japońskie pudełeczko na II śniadanie - czasem bardzo ozdobne i kilku warstwowe ) - pudełko na II śniadanie lub koszyk piknikowy wykładamy serwetkami. Umieszczamy w nich poszczególne przekąski , pomidorki koktajlowe , gruszkę , Tapenady , listki sałat .
    W przekąski powbijać wykałaczki lub ,, szpileczki " to koreczków lub specjalne japońskie zapinki do Obento. Jak ktoś umie jeść pałeczkami to zabieramy pałeczki - jak nie to proponuję na spód pudełeczka włożyć sztućce , talerzyki jednorazowe .
    Jeszcze tylko coś do picia i uczta gotowa .

Porady

A tak przy okazji to akurat oliwki we wszystkich tych odmianach stoją u mnie stale ( i to z reguły otwarte w lodówce bo wszyscy ciągle je podjadają - nie było więc problemu z tym żeby użyć wielu odmian w jednym posiłku . Gorąco taki zestaw wszystkim miłośnikom oliwek polecam .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować