Na ciasto: (na około 15 drożdżówek):
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
20 g miodu
2 jajka
240 ml mleka
szczypta soli
75 g rozpuszczonego masła
Na masę serową:
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka lemon curd (można pominąć i zastąpić zwykłym masłem)
1/2 szkl cukru pudru
1 żółtko
1 łyżkeczka cukru waniliowego
400 g sera twarogowego (użyłam twarogu 0% Emilki)
Okrągłe bułki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do ciepłego, nie gorącego mleka. Do zaczynu dodajemy łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Zaczyn zostawiamy na 10-15 minut. Mąkę przesiewamy na blat lub do miski, dodajemy jajka, miód, szczyptę soli i dodajemy zaczyn. Ciasto wyrabiamy chwilę, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Wyrabiamy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 h).
2.Gdy ciasto podwoiło już swoją objętość , formujemy z niego bułeczki o masie ok. 50 - 60 g każda. Bułki ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut.
3.Podczas gdy nasze bułki rosną przygotowujemy nadzienie serowe. Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę.
Dnem szklanki z niewielkim dnem robimy każdej bułeczce mocne i solidne wgłębienie. Do wgłębienia nakładamy nadzienie serowe.
4.Bułki przed pieczeniem smarujemy dla połysku rozbełtanym jajkiem. Pieczemy je ok. 20 minut w temperaturze 200ºC.
Komentarze