Okrągłe bułki z serem

4.51 (190 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Uwielbiam okrągłe bułki z serem :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto: (na około 15 drożdżówek):
    500 g mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    20 g miodu
    2 jajka
    240 ml mleka
    szczypta soli
    75 g rozpuszczonego masła

    Na masę serową:
    2 łyżki miękkiego masła
    1 łyżka lemon curd (można pominąć i zastąpić zwykłym masłem)
    1/2 szkl cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżkeczka cukru waniliowego
    400 g sera twarogowego (użyłam twarogu 0% Emilki)
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Okrągłe bułki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do ciepłego, nie gorącego mleka. Do zaczynu dodajemy łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Zaczyn zostawiamy na 10-15 minut. Mąkę przesiewamy na blat lub do miski, dodajemy jajka, miód, szczyptę soli i dodajemy zaczyn. Ciasto wyrabiamy chwilę, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Wyrabiamy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 h).
  • 2. Gdy ciasto podwoiło już swoją objętość , formujemy z niego bułeczki o masie ok. 50 - 60 g każda. Bułki ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut.
  • Bułki przed pieczeniem 3. Podczas gdy nasze bułki rosną przygotowujemy nadzienie serowe. Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę.
    Dnem szklanki z niewielkim dnem robimy każdej bułeczce mocne i solidne wgłębienie. Do wgłębienia nakładamy nadzienie serowe.
  • Bułeczki po upieczeniu 4. Bułki przed pieczeniem smarujemy dla połysku rozbełtanym jajkiem. Pieczemy je ok. 20 minut w temperaturze 200ºC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować