Okoń zapiekany z warzywami, podawany z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ryb usuwamy łuskę i dokładnie myjemy. Każdą rybę nacinamy dwa razy od góry wzdłuż od ogona do głowy po obu stronach kręgosłupa. Delikatnie palcami oddzielamy kręgosłup od mięsa, po czym odcinamy go przy ogonie i głowie nożyczkami i wyjmujemy. Następnie dopiero patroszymy usuwając wnętrzności, usuwamy oczy i skrzela. Sprawione ryby dokładnie myjemy, oprószamy solą i nacieramy obficie koperkiem. Tak przygotowane odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie cebulę myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cukinię na nieco grubsze. Naczynie żaroodporne smarujemy grubo masłem i układamy w nim ryby, w które wkładamy na zmianę po plastrze cukinii i plastrze cebuli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut.
W międzyczasie na patelni stapiamy ser, gdy już się rozpuści dolewamy powoli śmietankę dokładnie mieszając. Tak przygotowany sos podajemy razem z upieczoną rybą.
Komentarze