Okoń zapiekany z warzywami, podawany z sosem serowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Trudny

Wyjątkowo ciekawy sposób podania ryby sprawia, że je się ją oczami zanim spróbuje. Potem jest już tylko lepiej :-)

  • Dla 4 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - 4szt okonia morskiego (nie patroszonego!): 1 sztuka
    - czerwone cebule: 2 sztuki
    - cukinia zielona: 1 sztuka
    - ser z niebieską pleśnią: 200 gramów
    - słodka śmietanka 30%: 200 gramów
    - pęczek świeżego koperku: 2 sztuki
    - sól pieprz ( do smaku): 1 sztuka
    - masło do wysmarowania formy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Okoń zapiekany z warzywami, podawany z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ryb usuwamy łuskę i dokładnie myjemy. Każdą rybę nacinamy dwa razy od góry wzdłuż od ogona do głowy po obu stronach kręgosłupa. Delikatnie palcami oddzielamy kręgosłup od mięsa, po czym odcinamy go przy ogonie i głowie nożyczkami i wyjmujemy. Następnie dopiero patroszymy usuwając wnętrzności, usuwamy oczy i skrzela. Sprawione ryby dokładnie myjemy, oprószamy solą i nacieramy obficie koperkiem. Tak przygotowane odstawiamy na godzinę do lodówki.
    Po tym czasie cebulę myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cukinię na nieco grubsze. Naczynie żaroodporne smarujemy grubo masłem i układamy w nim ryby, w które wkładamy na zmianę po plastrze cukinii i plastrze cebuli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut.
    W międzyczasie na patelni stapiamy ser, gdy już się rozpuści dolewamy powoli śmietankę dokładnie mieszając. Tak przygotowany sos podajemy razem z upieczoną rybą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować