Okoń z czosnkiem i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę myjemy i usuwamy skrzela bo są gorzkie.Osuszamy ręcznikiem papierowymi odkładamy.
2.Do miseczki dodajemy pół łyżeczki masła,dwie łyżeczki oliwy,posiekaną bazylię i drobno pokrojony czosnek (można przecisnąć go przez praskę)-mieszamy na jednolitą masę.
3.Rybę solimy,pieprzymy,posypujemy przyprawą do ryb w środku i wkładamy plaster cytryny przekrojony na pół.
Wierzch jej nacinamy w trzech miejscach z z obu stron pod ukosem.W nacięcia wciskamy naszą papkę.Solimy,posypujemy przyprawą do ryb.Resztą masy smarujemy po całości.
4.Tak przygotowanego okonia układamy na folii wysmarowanej oliwą.Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 30 minut.Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy ją z termoobiegiem około 10 minut i gotowe.
Komentarze