Ofenschlupfer - deser z pieczywa z bakaliami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niemieckie gospodynie domowe są dość leniwe w kwestii przygotowywania domowych wypieków,dlatego ofenschlupfer jest ich ulubionym ciastem,gdyż bardzo szybko można go przygotować a smakuje wyśmienicie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bułka mleczna (czerstwe): 2 sztuki
    - jabłka słodkie: 2 sztuki
    - śmietana 12%: 1 szklanka
    - jajka: 4 sztuki
    - rodzynki: 0.5 szklanki
    - orzechy włoskie: 0.5 szklanki
    - cukier: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - migdały w płatkach: 2 łyżki

Ofenschlupfer - deser z pieczywa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ofenschlupfer - niemiecki deser z pieczywa 1. Bułke oraz jabłka pokroić w kostkę. Śmietanę zagotować z cukrem. Jajka zmiksować i dodać do ostudzonej śmietany. Do masy jajeczno - śmietanowej dodać bułkę, jabłka oraz bakalie. Masę przełożyć do żaroodpornych foremek i piec w 170 C przez 30 minut. Podawać na gorąco. Jako dodatek można dodać gęsty sos waniliowy, owoce leśne lub lody waniliowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy