Odwrócony czereśniowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Czereśnie duże, fascynujące, czerwone ,zdrowe.Owoce idealnie pasują do ciast z galaretką.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 jaja

    3 łyżki mąki tortowej

    3 łyżki maki ziemniaczanej

    150 gram cukru

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    kakao 2 łyżki
    łyżka masła do biszkoptu rozpuszczoną
    czereśnie 800 gram (po wydrylowaniu jest trochę mniej)

    galaretki 3 cytrynowe ( na litr wody )

Odwrócony czereśniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czereśniowiec z Galaretką 1. Miksujemy jaja z cukrem. Dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao ( wymieszane składniki ). Mieszamy składniki łyżką, dodajemy rozpuszczone masło. Przekładamy do formy prostokątnej. Pieczemy na papierze do pieczenia.
  • Czereśniowiec z Galaretką 2. Po upieczeniu ścigamy papier i przekładamy biszkopt do formy na kek-sówkę.
  • Czereśniowiec z Galaretką 3. Drylujemy czereśnie umyte i przekładamy na biszkopt do formy na kek sówkę.
  • Czereśniowiec z Galaretką 4. Galaretki rozrabiamy w litrze wrzątku , mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.Tak do połowy formy wkładamy czereśnie .Stężałą galaretkę przelewamy na czereśnie wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  • Czereśniowiec z Galaretką 5. Wyjmujemy zastygnięte ciasto odwrotnie już na talerz kroimy i podajemy .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy