Odwrócone ciasto z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepyszne ciasto! Już z "zimowymi" owocami - żurawiną. Miękkie, lekko wilgotne i puszyste ciasto ze słodką, bo pieczoną w polewie cukrowej, żurawiną.

  • 50 min

Składniki:

  • 50 g masła
    1/2 szklanki brązowego cukru

    1,5 szklanki świeżej żurawiny

    Ciasto:
    2 duże jajka
    1 szklanka mąki
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki mleka
    1/3 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Odwrócone ciasto z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier, wymieszać. Równomiernie wyłożyć na dno tortownicy. Na wierzch wyłożyć świeżą żurawinę.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę.
    Do miski wbić żółtka, dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy i sól, krótko zmiksować na jednolite ciasto.
  • 3. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na środku ustawić "kominek". Na cukrową mieszankę i owoce żurawiny wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w formie na ok. 5 minut. Nożykiem odkroić brzeg ciasta od krawędzi tortownicy oraz od "kominka". Wierzch tortownicy przykryć odwróconym dużym talerzem i energicznym ruchem odwrócić talerz wraz z tortownicą po czym usunąć tortownicę.

Porady

Ciasto można zrobić w tortownicy bez użycia kominka. Wtedy należy użyć podwójną porcję składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować