Odwracane ciasto ananasowo-truskawkowe

0 (0 ocen)

Obecnie trwa u mnie czyszczenie zamrażalnika.Kolej przypadła na truskawki.Zrobiłam z nimi m.in.takie oto ciasto ananasowo-truskawkowe.

Składniki:

  • ciasto:
    tarte orzechy laskowe
    ksylitol (cukier) 80g
    2 jajka
    8 łyżek soku ananasowego
    70g oleju rzepakowego

    dodatkowo:
    6-8 plastrów ananasa (świeżego lub z puszki)
    200g truskawek (świeżych lub mrożonych)

Odwracane ciasto ananasowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować.
  • 2. Okrągłą formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć plastry ananasa oraz truskawki. Zalać orzechowym ciastem.
    Piec w nagrzanym do 200st.C piekarniku około 45 minut.
  • 3. Gdy ciasto się upiecze i wystygnie, formę przykrywamy talerzem, a następnie odwracamy wszystko, tak by ciasto wyszło na talerz ananasem do góry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy