Odświętna szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (mniejszą i większą). Większą część wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki na min. 30 minut. Ciasto posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Na wierch ścieramy na grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki. Pieczemy godzinę w temperaturze 160-170 stopni.
2.Galaretki rozpuścić w 3/4 szkl. wrzącej wody. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Dodać serki i delikatnie wlać zimną galaretkę. Składniki dobrze połączyć.
3.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Formę odwracamy do góry dnem. Dno natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Bezę zasuszamy 60-80 minut w temp. 130 stopni.
4.Przełożenie: ciasto z jabłkami - masa śmietanowa - beza (lekko dociskamy do masy)
Komentarze