Ten odrywany chlebek naprawdę jest nieziemsko smaczny. Nie miałam dzisiaj pieczywa, mogłabym upiec zwykły chleb lub bułki lecz przypomniałam sobie o chlebku odrywanym, który widziałam na zszywce.pl.
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki:
Ciasto:
15 g drożdży świeżych
350 g mąki
1 łyżeczka cukru
60 g masła
150 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Odrywany chlebek czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1
Do kubka wrzucamy pokruszone drożdże, cukier oraz 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy, rozpuszczone masło, resztę ciepłego mleka, szczyptę soli oraz pieprzu.
Odrywany chlebek
Krok 2
Zagniatamy gładkie ciasto, starając się nie podsypywać zbytnio mąką bo wyjdzie twardawe po upieczeniu. Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.
Odrywany chlebek
Krok 3
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Wałkujemy na drugi, cienki prostokąt.
Odrywany chlebek
Krok 4
Nasz prostokąt dzielimy nożem na dwie symetryczne części.
Odrywany chlebek
Krok 5
Na środek każdej części nakładamy nadzienie.
Odrywany chlebek
Krok 6
Każdy prostokąt dzielimy na równe 4 mniejsze prostokąty, każdy zwijamy w pół.
Odrywany chlebek
Krok 7
Do wysmarowanej keksówki wkładamy (zaczynając od brzegu keksówki) 8 zwiniętych prostokątów (ich łączeniem do góry). Piec około 27-30 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze