Odrywany chlebek czosnkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ten odrywany chlebek naprawdę jest nieziemsko smaczny. Nie miałam dzisiaj pieczywa, mogłabym upiec zwykły chleb lub bułki lecz przypomniałam sobie o chlebku odrywanym, który widziałam na zszywce.pl.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    Ciasto:

    15 g drożdży świeżych
    350 g mąki
    1 łyżeczka cukru
    60 g masła
    150 ml mleka
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta pieprzu

    Nadzienie:

    3 łyżki sosu czosnkowego
    łyżka natki pietruszki
    2 łyżki startej mozzarelli
    szczypta ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przekąski

Odrywany chlebek czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1

    Do kubka wrzucamy pokruszone drożdże, cukier oraz 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy, rozpuszczone masło, resztę ciepłego mleka, szczyptę soli oraz pieprzu.
    Odrywany chlebek
    Krok 2

    Zagniatamy gładkie ciasto, starając się nie podsypywać zbytnio mąką bo wyjdzie twardawe po upieczeniu. Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.
    Odrywany chlebek
    Krok 3

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Wałkujemy na drugi, cienki prostokąt.
    Odrywany chlebek
    Krok 4

    Nasz prostokąt dzielimy nożem na dwie symetryczne części.
    Odrywany chlebek
    Krok 5

    Na środek każdej części nakładamy nadzienie.
    Odrywany chlebek
    Krok 6

    Każdy prostokąt dzielimy na równe 4 mniejsze prostokąty, każdy zwijamy w pół.
    Odrywany chlebek
    Krok 7

    Do wysmarowanej keksówki wkładamy (zaczynając od brzegu keksówki) 8 zwiniętych prostokątów (ich łączeniem do góry). Piec około 27-30 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować