Odrywane drożdżówki dyniowo-cynamonowe

0 (0 ocen)

Ten piękny żółciutki kolor i cudowny zapach cynamonu sprawia, że chce się sięgać po następną ;) W połączeniu z kubkiem kakao lub mleka będą pyszną propozycją na śniadanie lub podwieczorek.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    2,5 szkl mąki pszennej

    łyżeczka soli

    1/4 szkl cukru

    op. drożdży instant (7g)

    3/4 szkl puree z dyni

    1/2 szkl ciepłego mleka

    2 łyżki stopionego masła


    Nadzienie:

    1 szkl cukru trzcinowego

    łyżka cynamonu

    3 łyżki rozpuszczonego masła


    jajko do posmarowania

    lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Odrywane drożdżówki dyniowo-cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


    Nadzienie: rozpuszczone masło wymieszać z cynamonem i cukrem.


    Ciasto zagnieść, lekko podsypać mąką i rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok 1cm. Posmarować nadzieniem i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon pokroić na 9 równych części. Tortownicę (26cm) posmarować margaryną i ułożyć w niej drożdżówki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 min do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i piec ok 25-30 minut w 180 stopniach

    Ostudzone drożdżówki można polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować