Ten piękny żółciutki kolor i cudowny zapach cynamonu sprawia, że chce się sięgać po następną ;) W połączeniu z kubkiem kakao lub mleka będą pyszną propozycją na śniadanie lub podwieczorek.
Odrywane drożdżówki dyniowo-cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie: rozpuszczone masło wymieszać z cynamonem i cukrem.
Ciasto zagnieść, lekko podsypać mąką i rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok 1cm. Posmarować nadzieniem i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon pokroić na 9 równych części. Tortownicę (26cm) posmarować margaryną i ułożyć w niej drożdżówki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 min do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i piec ok 25-30 minut w 180 stopniach
Komentarze