Odrywane ciasto drożdżowe ze słonecznikiem i sezamem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 45 min

Gdy tylko za oknami wcześniej robi się ciemno, wtedy częściej piekę coś drożdżowego :) Bardzo spodobała mi się estetyka ciasta odrywanego i jego łatwość wykonania. Pomysł na zrobienie go w takiej wersji nasunął mi się przez przypadek, gdy naszła mnie ochota na "jakieś" ciasto z chrupiącą kruszonką:)

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 24x40:
    150 g margaryny lub masła
    1/2 litra mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka soli
    900 g mąki tortowej
    50 g drożdży
    1 jajko

    ponadto:
    60 g margaryny lub masła
    100 g słonecznika
    40 g sezamu
    35 g cukru
    20 g masła
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Odrywane ciasto drożdżowe ze słonecznikiem i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem, mieszamy aż się rozpuszczą. Mleko podgrzewamy i ciepłe wlewamy do drożdży, wsypujemy sól, mieszamy.
  • 2. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i rozpuszczoną margarynę.
  • 3. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się dokładnie połączą (nie ma potrzeby wyrabiania rękoma).
  • 4. Następnie ciasto pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia (możemy je włożyć do piekarnika, włączamy oświetlenie piekarnika i mamy gwarancję, że ciasto będzie miało ciepło by wyrosnąć).
  • 5. Słonecznik prażymy na suchej patelni (około 8-9minut) a następnie mielimy w blenderze kielichowym.
  • 6. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy cukier i sezam i smażymy około 5 minut ciągle mieszając.
  • 7. Gotowe zdejmujemy z ognia, dosypujemy słonecznik oraz 1 łyżkę cukru i mieszamy.
  • 8. W rondelku rozpuszczamy 60 g margaryny lub masła (lub pół na pół).
  • 9. Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i chwilkę zagniatamy.
  • 10. Następnie dzielimy je na pół.
  • 11. Każdą część wałkujemy na kształt prostokąta, następnie smarujemy częścią rozpuszczonego masła (mniejszą połową), posypujemy przygotowanym słonecznikiem (mniejszą połową).
  • 12. Posmarowane ciasto kroimy wzdłuż krótszego boku na około 6 równej szerokości pasków.
  • 13. Kolejno nakładamy na pierwszy pasek (posypaną stroną do góry) – drugi, na niego trzeci itd.
  • 14. Ułożony „stosik” z tych pasków kroimy, znów wzdłuż krótszego boku, na około pięć bądź sześć równych kwadratów.
  • 15. Z drugim kawałkiem ciasta postępujemy tak samo.
  • 16. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kwadraty ciasta układamy pionowo w blasze (ciasto urośnie i wypełni całą blachę).
  • 17. Możemy ułoży kawałki obu ciast w blasze takiej jak moja, układając jeden ciąg kwadratów obok drugiego bądź rozłożyć do dwóch keksówek.
  • 18. Blachę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut, następnie wierzch ciasta smarujemy pozostałym masłem i posypujemy słonecznikiem.
  • 19. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (bez termoobiegu).

Porady

Długi opis wykonania ciasta może na to nie wskazuje, ale jest ono ciastem bardzo łatwym do wykonania :))) Ja robiłam je już kilka razy i z pewnością zrobię jeszcze wiele razy, bo niby jest to zwykłe ciasto drożdżowe, ale jego wygląd i smak jest zdecydowanie niezwykły a moja rodzina bardzo ceni sobie efektowne i "ładne" jedzenie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.46 (171 ocen)

image-286gtvt

To może cię zainteresować