Ogórki z miodowym winegretem

4 (1 ocen)

  • 15 min

Sałatka z ogórków i szczypiorku z miodowym sosem winegret. Do obiadu, do mięs z grilla.

  • 15 min

Składniki:

  • 500 g ogórków
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    3 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy
    1 łyżka octu z białego wina
    1 łyżeczka musztardy francuskiej
    1 łyżeczka miodu
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki

Ogórki z miodowym winegretem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obieramy i szatkujemy w zapałkę, ewentualnie kroimy w ćwierćplasterki. Odciskamy nadmiar soku. Ogórki mieszamy ze szczypiorkiem i wykładamy do małych salaterek lub do jednej większej.
  • 2. Do słoiczka ze szczelną zakrętką wlewamy olej i ocet winny, dodajemy miód, musztardę, sól i pieprz. Słoiczek zakręcamy i energicznie potrząsamy, aby składniki się połączyły.
  • 3. Przed podaniem polewamy ogórki sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować