Ogórki w ostrej zalewie chilli

4.49 (172 ocen)

  • Średni

Te ogórki wciągają i dozgonnie uzależniają. Doskonałe jako przegryzka do innych dań i urozmaicenie łagodnych potraw.

  • Średni

Składniki:

  • - ogórki: 2.5 kilograma
    - sól: 3 łyżki
    - ocet: 1 szklanka
    - papryka (ostra - świeża, suszona lub w proszku): 2 sztuki
    - oliwa: 8 łyżek
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ogórki w ostrej zalewie chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki pokroić w podłużne ćwiartki, zasypać solą w dużej misce lub garnku. Po 2-3 godzinach zlać z nich wodę, dodać do niej ocet i cukier. Zagotować i wyłączyć. Dodać wyciśnięty czosnek, do smaku ostrą paprykę (np. chilli, habanero, jalapeno lub ostrą w proszku) i olej. Wymieszać. Poczekać aż wystygnie, po czym zalać nią ogórki. Po 3 dniach są gotowe do jedzenia.
  • 2. Jeśli chcesz je zawekować to po 24 godzinach ogórki należy włożyć do słoików i zalać zalewą z ogórków. Słoiki ustawić na blasze z wodą i wstawić do piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, zmniejszyć temperaturę do 100 i pasteryzować około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować