Ogórki w ostrej zalewie chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki pokroić w podłużne ćwiartki, zasypać solą w dużej misce lub garnku. Po 2-3 godzinach zlać z nich wodę, dodać do niej ocet i cukier. Zagotować i wyłączyć. Dodać wyciśnięty czosnek, do smaku ostrą paprykę (np. chilli, habanero, jalapeno lub ostrą w proszku) i olej. Wymieszać. Poczekać aż wystygnie, po czym zalać nią ogórki. Po 3 dniach są gotowe do jedzenia.
2.Jeśli chcesz je zawekować to po 24 godzinach ogórki należy włożyć do słoików i zalać zalewą z ogórków. Słoiki ustawić na blasze z wodą i wstawić do piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, zmniejszyć temperaturę do 100 i pasteryzować około 30 minut.
Komentarze