Ogórki w musztardzie

4.5 (169 ocen)

  • 40 min

smaczne ogórki (przepis dostałam od koleżanki Krysi:))

  • 40 min

Składniki:


  • zalewa: 1 l. wody
    3/4 szklanki octu 10 %
    sól 2 płaskie łyżki
    cukier 3/4 szklanki
    musztarda 5 łyżek ( u mnie firmy Roleski)
    ogórki gruntowe
    ziele angielskie po 3-4 kulki na słoik
    czosnek po 2 ząbki na słoik
    liść laurowy 1 na słoik
    kwiatostan kopru
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. składniki zalewy ( bez musztardy) zagotować i wystudzić
  • 2. do wystudzonej zalewy dodać musztardę (dobrze rozmieszać np.blenderem)
  • 3. ogórki obrać, podzielić wzdłuż na ćwiartki
  • 4. do każdego słoika włożyć :
    ziele angielskie
    obrane ząbki czosnku,
    liść laurowy,
    koper
  • 5. ułożyć ogórki i zalać zalewą
  • 6. pasteryzować około 5 minut
  • 7. wyjąć słoiki z ogórkami i odwrócić do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować