Ogórki w miodzie

4.48 (175 ocen)

Idealne na zimę do obiadu jak również jako przekąska.

Składniki:

  • Składniki na ok. 5-6 słoików (0,7l):
    2,5 – 3 kg ogórków
    chrzan
    koper
    czosnek
    ziele angielskie
    gorczyca
    pieprz w ziarnach
    sól
    Zalewa:
    3 szklanki wody
    2 szklanki cukru
    1 szklanka octu
    duża łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.48 (175 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obrać i pokroić w słupki. Posolić (około jedną łyżkę) i pozostawić na noc, aby puściły wodę.
    Do słoików włożyć: 1 ziarenko ziela angielskiego, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, koper (kawałek kwiatu), 2 ziarenka pieprzu i kilka ziarenek gorczycy.
    Następnego dnia z ogórków odlać wodę i poukładać do słoików.
    Z podanych składników ugotować zalewę i gorącą zalać słoiki.
    Pasteryzować ok. 5 -6 minut od zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować