Ogórki w zalewie musztardowej

4.99 (152 ocen)

W przetworach na zimę nie może zabraknąć tych pysznych ogórków.

Składniki:

  • ok. 2 kg ogórków gruntowych
    czosnek ( po 2 ząbki do każdego słoika)
    Zalewa:
    1 litr wody
    1 szklanka octu
    5 łyżek ulubionej musztardy
    1 i 1/3 szklanki cukru
    1 i 1/2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.99 (152 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w zalewie musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie ogórków 1. Ogórki dobrze umyć, osuszyć. Czosnek obrać pokroić w plastry. Słoiki dobrze wyparzyć i wytrzeć do sucha. Do każdego słoika włożyć po 2 ząbki czosnku.
  • Włożenie ogórków do słoików 2. Ogórki pokroić w ćwiartki i poukładać ciasno w słoikach.
  • Gotowe ogórki w zalewie musztardowj 3. Zalewa: Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, musztardę, sól, wymieszać, zagotować. Gotować ok 7 min. Gorącą zalewą zalać ogórki, dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem i pasteryzować ok 10 min.
  • Smacznego! 4. Pozostawić ogórki odwrócone do czasu całkowitego ostygnięcia. Ogórki są dobre do spożycia po ok dwóch tygodniach. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować