W przetworach na zimę nie może zabraknąć tych pysznych ogórków.
Składniki:
ok. 2 kg ogórków gruntowych
czosnek ( po 2 ząbki do każdego słoika)
Zalewa:
1 litr wody
1 szklanka octu
5 łyżek ulubionej musztardy
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżki soli
Ogórki w zalewie musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dobrze umyć, osuszyć. Czosnek obrać pokroić w plastry. Słoiki dobrze wyparzyć i wytrzeć do sucha. Do każdego słoika włożyć po 2 ząbki czosnku.
2.Ogórki pokroić w ćwiartki i poukładać ciasno w słoikach.
3.Zalewa: Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, musztardę, sól, wymieszać, zagotować. Gotować ok 7 min. Gorącą zalewą zalać ogórki, dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem i pasteryzować ok 10 min.
4.Pozostawić ogórki odwrócone do czasu całkowitego ostygnięcia. Ogórki są dobre do spożycia po ok dwóch tygodniach. Smacznego!
Komentarze