Ogórki w winnej zalewie

4.49 (184 ocen)

  • 9 godz. 10 min

Czasami przetwory w naszej spiżarni musimy urozmaicić. Przepis na 8 słoików 500 ml.

  • 9 godz. 10 min

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
    300 ml octu 10%
    250 ml białego wina wytrawnego
    5 łyżek cukru
    1 łyżka żółtej gorczycy
    8 liści laurowych
    5 łyżeczek soli
    8 baldachimów kopru
    10 ziaren jałowca
    750 ml wody (do zalewy)
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w winnej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do dużej miski, oprószamy solą (2 łyżeczki), zalewamy wodą (tak by były zakryte). Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
    Tak przygotowane ogórki osączamy, płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Baldachimy kopru płuczemy, wkładamy po jednym do słoika i po jednym listku laurowym. Do słoików wkładamy ogórki.
    Ocet zagotowujemy z winem, wodą, cukrem, resztą soli, jałowcem i gorczycą. Gorącą miksturą zalewamy ogórki, zakręcamy. Pasteryzujemy 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować