Ogórki małosolne na sucho - pikantne

0 (0 ocen)

Ogórki kiszone/marynowane w soli i przyprawach, bez udziału wody) - tak przygotowane mają zupełnie odmienny smak od tradycyjnych ogórków małosolnych.

Składniki:

  • ogórki świeże gruntowe 1/2 kg
    koperek spory pęczek
    czosnek ząbki kilka szt.
    liście laurowe 2-3
    ziele angielskie kilka kulek
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól morska do smaku
    imbir starty do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki małosolne na sucho - pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1a1aksf 1. Ogórki umyć, osączyć, odciąć końcówki i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Koperek (mogą być same łodyżki) opłukać, osuszyć na papierowych ręcznikach, pokroić w krótsze kawałki i dodać do ogórków. Całość posolić wg własnego smaku i wymieszać.

    Dodać odrobinę imbiru startego, pokrojone lub lekko zmiażdżone ząbki czosnku (młody może być ze skórką), liście laurowe, ziele angielskie i sporo pieprzu.

    Dołożyć młody lubczyk w całych gałązkach.

    Worek zamknąć klamerką usuwając z wnętrza jak najwięcej powietrza.

    Wymasować delikatnie, aby smaki się połączyły i włożyć do lodówki na noc. Następnego dnia wyjąć z lodówki i pozostawić w temp. pokojowej (może być na słońcu) aż ogórki lekko zmienią kolor i smak.

    Kiedy ogórki uzyskają odpowiedni smak, ponownie umieścić je w lodówce. Podawać jako przekąskę np. do kanapek lub jako dodatek do obiadu albo potraw z grilla.

Porady

Do przygotowania w ten sposób najlepsze są młode i jędrne ogórki gruntowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować