Ogórki kiszone/marynowane w soli i przyprawach, bez udziału wody) - tak przygotowane mają zupełnie odmienny smak od tradycyjnych ogórków małosolnych.
Składniki:
ogórki świeże gruntowe 1/2 kg
koperek spory pęczek
czosnek ząbki kilka szt.
liście laurowe 2-3
ziele angielskie kilka kulek
pieprz czarny mielony do smaku
sól morska do smaku
imbir starty do smaku
Ogórki małosolne na sucho - pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć, osączyć, odciąć końcówki i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Koperek (mogą być same łodyżki) opłukać, osuszyć na papierowych ręcznikach, pokroić w krótsze kawałki i dodać do ogórków. Całość posolić wg własnego smaku i wymieszać.
Dodać odrobinę imbiru startego, pokrojone lub lekko zmiażdżone ząbki czosnku (młody może być ze skórką), liście laurowe, ziele angielskie i sporo pieprzu.
Dołożyć młody lubczyk w całych gałązkach.
Worek zamknąć klamerką usuwając z wnętrza jak najwięcej powietrza.
Wymasować delikatnie, aby smaki się połączyły i włożyć do lodówki na noc. Następnego dnia wyjąć z lodówki i pozostawić w temp. pokojowej (może być na słońcu) aż ogórki lekko zmienią kolor i smak.
Kiedy ogórki uzyskają odpowiedni smak, ponownie umieścić je w lodówce. Podawać jako przekąskę np. do kanapek lub jako dodatek do obiadu albo potraw z grilla.
Porady
Do przygotowania w ten sposób najlepsze są młode i jędrne ogórki gruntowe.
Komentarze