Ogórki kiszone

4.5 (147 ocen)

  • 2 godz.

Ogórki według tego przepisu są zawsze twarde,bardz smaczne i co ważne nie psują się.serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 8 kg ogórków
    25 dkg chrzanu
    2 główki czosnku
    Koper
    Listki wiśni lub dębu ok 15 szt
    Sól
    Woda
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć a następnie zalać zimną wodą i odstawic na ok.2 godz. Zagotowac duzy garnek wody z dodatkiem soli. Na każdy litr wody 1łyżka soli z brzuszkiem. Zostawić do przestygnięcia.
  • 2. W słoikach układać trochę kopru,dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu, listek wiśni lub dębu. Następnie układać ciasno ogórki ciemną stroną do góry i zalać przestudzoną wodą z solą. Wody ma być tyle aby ogórki były przykryte. Dobrze zakręcić słoiki. Po 2-3 tygodniach otrzymujemy wspaniałe ogórki. Życzę smacznego :-)

Porady

Ogórki najlepiej żeby były za sprawdzonego źródła bez nawozu. Ogórki z dużą ilością nawozu bardzo szybko się psują.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować