Ogórki curry

4.49 (192 ocen)

To moje ulubione ogórki ze słoika. Poczęstowała mnie nimi koleżanka z akademika Ewelina kilka lat temu. Od tej pory co roku przygotowuję kilka słoiczków na zimę.

Składniki:

  • • 2,5kg ogórków,
    • 5 cebul pokrojonych w plasterki,
    • 4 łyżki soli,
    • ZALEWA:
    • 2 szklanki wody,
    • 2 szklanki cukru,
    • 1 szklanka octu,
    • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
    • 1,5 łyżeczki pieprzu,
    • 1,5 łyżeczki ziaren gorczycy,
    • 1,5 łyżeczki suszonego kopru,
    • 1,5 łyżeczki curry,
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Curry Przetwory

Ogórki curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki curry 1. Cebule obieramy i kroimy w plastry. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy w słupki.
  • Ogórki curry 2. Warzywa przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny.
  • Ogórki curry 3. Składniki zalewy mieszamy ze sobą i zagotowujemy. Zalewę studzimy.
  • Ogórki curry 4. Do słoików wkładamy kilka plasterków cebuli, a następnie wkładamy ciasno ogórki. Słoiki zalewamy wystudzoną zalewą i dokładnie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy 10 minut.
    Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować