Ogórkowe frytki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ogórki umyć, obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w frytki.Całość zasypać solą,wymieszać i pozostawić na 4 godz.w chłodnym miejscu.
2.Paprykę oczyścić,umyć i pokroić w frytki,czosnek pokroić w zapałkę.Z ogórków zlać wytworzony sok.
3.Przygotować zalewę.
Wszystkie składniki zalewy zagotować,dodać pokrojone w frytki papryki i czosnek pokrojony w zapałkę.Całość gotować do czasu zeszklenia się papryki.
4. Włożyć osączone z zalewy ogórki,liście laurowe,ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu około 6 min.
5.
Gorące wkładać do słoików,zamknąć,słoik odwrócić i przykryć grubym ręcznikiem lub kocykiem.Pozostawić do przestudzenia.Słoików już nie pasteryzować.Zimne wynieść do piwnicy.
Komentarze