OGÓRKOWE FRYTKI NA ZIMĘ

4.5 (157 ocen)

Bardzo ciekawy smak i aromat sałatki.Doskonała jako dodatek do zimowych obiadków.W ten sam sposób można przygotować sałatkę zastępując ogórki cukinią.

Składniki:


  • 2,5 ogórków gruntowych
    2,5 łyżki soli do przesypania ogórków
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 duża główka czosnku

    ZALEWA

    1 szk.octu spirytusowego 10%
    1/2 szk.wody
    1/4 szk.oleju
    1 szk.cukru
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
    4 listki laurowe
    10 ziarenek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórkowe frytki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogórkowe frytki na zimę 1.

    Ogórki umyć, obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w frytki.Całość zasypać solą,wymieszać i pozostawić na 4 godz.w chłodnym miejscu.


  • ogórkowe frytki na zimę 2. Paprykę oczyścić,umyć i pokroić w frytki,czosnek pokroić w zapałkę.Z ogórków zlać wytworzony sok.
  • ogórkowe frytki na zimę 3. Przygotować zalewę.
    Wszystkie składniki zalewy zagotować,dodać pokrojone w frytki papryki i czosnek pokrojony w zapałkę.Całość gotować do czasu zeszklenia się papryki.
  • ogórkowe frytki na zimę 4. Włożyć osączone z zalewy ogórki,liście laurowe,ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu około 6 min.
  • ogórkowe frytki na zimę 5.
    Gorące wkładać do słoików,zamknąć,słoik odwrócić i przykryć grubym ręcznikiem lub kocykiem.Pozostawić do przestudzenia.Słoików już nie pasteryzować.Zimne wynieść do piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować