Zupa przez mnie troszkę zmodyfikowana na potrzeby szybkiego gotowania (na wodzie zamiast rosole)
30 min
Składniki:
3 średniej wielkości ogórki kiszone
1łyżka masła
1l wody
1duża marchew
1 mała pietruszka
kawałek selera
koperek
2 średniej wielkości ziemniaki
sól,pieprz,kucharek
śmietana 18% ok 1łyżka
Zupa ogórkowa light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka z wodą wkładamy starte na dużych oczkach warzywa (marchew,pietruszkę i seler) i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz większą cześć posiekanego koperku,sól i kucharek.Gotować do miękkości ziemniaka.Na patelni rozgrzać masło dodać starte na dużych oczkach ogórki,podsmażyć ok 10min.Podsmażone ogórki włożyć do zupy ,dodać śmietanę,zagotować.Doprawić solą i pieprzem do smaku ewentualnie dolać wody z kiszonych ogórków, posypać pozostałą częścią koperku.
Komentarze