Ognista salsa pomidorowo - paprykowa

5 (2 ocen)

Ognista salsa pomidorowa z czosnkiem i papryczką chilli to świetna propozycja na każdą imprezę, gdzie sprawdzi się jako dip. Uwielbiam też taką salsę, jako świeży dodatek do pieczonych mięs i dań meksykańskich.

Składniki:

  • 3-4 pomidory
    1 duża cebula
    1 papryka czerwona
    1 papryczka chili
    3 ząbki czosnku
    przecier pomidorowy
    sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, czosnek, chilli
    oliwa
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy Salsa Dip

Ognista salsa pomidorowo - paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę również kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili siekamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pomidory. Dolewamy szklankę wody i dusimy chwilę na patelni pod przykryciem.
  • 3. Połowę gotowego sosu miksujemy blenderem na gładką masę i łączymy z częścią niezmiksowaną. Salsę doprawiamy ulubionymi przyprawami i przecierem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czosnek Papryka Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować