Obwarzanki są idealne na Tłusty Czwartek, ale warto także przygotować je do niedzielnej kawki. Te są mniej kaloryczne, bo pieczone w piekarniku a nie smażone na głębokim oleju.
Obwarzanki z cukrowo-cynamonową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać, wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie rozmieszać i odstawić na 10min, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać resztę cukru, wbić jajko, dodać zaczyn. Powoli wrabiać zimną, stopioną margarynę. Urabiać ok. 10min. Następnie przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godz w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać szklanką krążki. Za pomocą kieliszka w krążkach wycinać kółka.
2.Cukry zmieszać z cynamonem i odrobiną wody. Jajko rozkłócić, posmarować nim krążki, następnie posmarować cukrową posypką. Piec ok. 12min w temp. 180st.
Komentarze