Obwarzanki serowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo prosty przepis na szybkie wykonanie malutkich obwarzanków serowych, każdy wykonana je bez trudu. Są puszyste i bardzo delikatne. Smakują wybornie. Z tej porcji ciasta wyszło mi 30 obwarzanków.

  • 40 min

Składniki:

  • Obwarzanki serowe
    Składniki:
    2,5 szklanki mąki
    2 kostki białego tłustego sera
    1 duże jajko
    3 łyżki cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    Sól do smaku
    2 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    Olej do smażenia
    Cukier puder do posypania

Obwarzanki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek i sodę, wymieszać. Dodać śmietanę, jogurt, pokruszony ser, sól, cukier i jajko. Ręką wymieszać składniki na jednolitą masę, ma być konsystencji gęstej śmietany i będzie się nieco lepić. Uformować na stolnicy wałek, pociąć na grubsze plastry. Z nich formować cieniutkie wałeczki, po 2 skręcać, formując małe obwarzanki. Olej rozgrzać i smażyć na złoty kolor z obu stron obwarzanki. Osączyć na papierowym ręczniku. Ostudzone posypać grubo cukrem pudrem.

Porady

1.Obwarzanki można polać lukrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy