Obłędny tort bezowy mocno orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw musimy zrobić 3 podkłady bezowe w formie krążków. Tortownicę wysmaruj margaryną i posyp mąką lub kaszką manną. Do czystej miski wlej 5 białek i ubijaj trzepaczką do uzyskania sztywnej piany tak ok. 7 minut. Później wsyp 2 szklanki cukru i ubijaj ok. 20 minut. Piec w temperaturze 140 stopni przez ok. 25-30 minut. po tym czasie należy obniżyć temperaturę do 90 stopni i suszyć ok. 60 minut. Należy trzy takie porcje zrobić, mój tort ma 3 poziomy. Krem do tortu Do czystej miski należy wrzucić 7 żółtek i utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Następnie trzeba dodać porcjami 2 miękkie kostki masła i miękką margarynę i ubijać mikserem do uzyskania gładkiej masy. Do masy wlać pół szklanki zimnego mleka i 8 łyżek mleka w proszku i zmiksować. Na koniec należy dodać 6 łyżek spirytusu, 3 krople olejku rumowego i pół kilograma zmielonych orzechów włoskich i zmiksować. Wszystkie krążki bezowe należy posmarować kremem orzechowym i wygładzić nożem, żeby tort był gładki. Na koniec udekorowałam czekoladowymi serduszkami, cząstkami orzechów włoskich, perełkami cukrowymi i kwiatkami opłatkowymi.
Komentarze