Obłędny tort bezowy mocno orzechowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 50 min

Tort jest obłędnie smaczny, każdy kto go wykona zakocha się w tym smaku

  • 4 godz. 50 min

Składniki:

  • Podkłady:

    - 15 białek
    - 6 szklanek cukru

    Krem:

    - 2 kostki masła 82%
    - 1 kostka margaryny
    - 1,5 szklanki cukru pudru
    - 7 żółtek
    - 8 łyżek mleka w proszku
    - pół szklanki zimnego mleka 3,2%
    - 0,5 kg orzechów włoskich (zmielonych)
    - kilka kropel olejku rumowego
    - 6 łyżek spirytusu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Obłędny tort bezowy mocno orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw musimy zrobić 3 podkłady bezowe w formie krążków. Tortownicę wysmaruj margaryną i posyp mąką lub kaszką manną. Do czystej miski wlej 5 białek i ubijaj trzepaczką do uzyskania sztywnej piany tak ok. 7 minut. Później wsyp 2 szklanki cukru i ubijaj ok. 20 minut. Piec w temperaturze 140 stopni przez ok. 25-30 minut. po tym czasie należy obniżyć temperaturę do 90 stopni i suszyć ok. 60 minut. Należy trzy takie porcje zrobić, mój tort ma 3 poziomy. Krem do tortu Do czystej miski należy wrzucić 7 żółtek i utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Następnie trzeba dodać porcjami 2 miękkie kostki masła i miękką margarynę i ubijać mikserem do uzyskania gładkiej masy. Do masy wlać pół szklanki zimnego mleka i 8 łyżek mleka w proszku i zmiksować. Na koniec należy dodać 6 łyżek spirytusu, 3 krople olejku rumowego i pół kilograma zmielonych orzechów włoskich i zmiksować. Wszystkie krążki bezowe należy posmarować kremem orzechowym i wygładzić nożem, żeby tort był gładki. Na koniec udekorowałam czekoladowymi serduszkami, cząstkami orzechów włoskich, perełkami cukrowymi i kwiatkami opłatkowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować