Lekkie, a przy tym bardzo sycące muffinki z ciecierzycy z serem i pomidorkami. Szybki sposób na pyszny obiad. Z podanych składników wychodzą 4 sztuki, po około 136 kcal. Serdecznie polecam:)
45 min
Składniki:
Składniki podstawowe:
245 g ciecierzycy z puszki
20 g mozzarelli tartej
25 g fety niepełno tłustej
6 pomidorków koktajlowych
Obiadowe muffinki z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odsączoną ciecierzycę przełożyć do miski, zblendować. Jeśli miksowanie będzie utrudnione dodać 2-3 łyżki wody. Dodać tartą mozzarellę. Fetę rozetrzeć widelcem na osobnym talerzu i dodać do miski. Natkę drobniutko posiekać. Wrzucić do miski.
2.Wbić jajko, doprawić do smaku i całość wymieszać.
3.Do silikonowych foremek na muffinki włożyć po łyżce masy. Następnie na środek wbić pomidorka i przykryć drugą łyżka masy .
4.Na wierzchu ułożyć po dwa plastry pomidorka. Piec w 180 st około 30 minut. Przed podaniem wyjąć z foremek.
Komentarze