Obiad z koftami, szaszłykami i sosem tzatzyki

0 (0 ocen)

Aromatyczne przyprawy zamknięte w dobrej jakości mięsie w połączeniu z szaszłykami i sosem .

Składniki:

  • Kofty :
    -400 g mielonego chudego mięsa z szynki ( najlepsze byłoby wołowe )
    -1 cebula
    -3 ząbki czosnku
    - 1/2 pęczka natki pietruszki
    -1-2 łyżeczki soli
    -1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
    -2 łyżeczki ziaren kolendry
    -1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, zmielonego cynamonu , zmielonego imbiru
    -1 łyżeczka kuminu/ kminku rzymskiego
    - oliwa z oliwek
    -patyczki do szaszłyków

    Szaszłyki z warzyw :
    - 300 g średnich pieczarek
    - 2-3 papryki ( żółte i czerwone )
    - 1 spora cukinia
    - zioła prowansalskie , sól i pieprz ,
    - oliwa z oliwek
    -patyczki do szaszłyków

    Zapiekane ziemniaki :
    - ziemniaki ( około 1 kg )
    - 1 spory batat
    - sól , rozmaryn
    - 1 łyżka oliwy

    sos tzatziki :
    - 150 g jogurtu greckiego
    - 2-3 łyżeczki przyprawy do sosu tzatziki
    - 2 zielone ogórki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Obiad z koftami, szaszłykami i sosem tzatzyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patyczki wkładamy do zimnej wody na 5-10 minut aby się nie spaliły w piekarniku .
    Przyprawy w ziarnach należy utłuc w moździerzu ( lub dodać już zmielone ) .
    W dużej misce umieszczamy mięso , sól , przeciśnięty przez praskę czosnek , posiekaną drobno pietruszkę i cebule . Wszystko dokładnie wymieszać .
    Odkładamy do lodówki najlepiej na 1 godzinę .

    Ziemniaki dokładnie myjemy .
    Wrzucamy batata do gorącej wody i gotujemy przez 5 minut , po czym wrzucamy ziemniaki i gotujemy aż będą lekko miękkie .
    Cedzimy i kroimy na ćwiartki , w miarę równych rozmiarów . Posypujemy solą i rozmarynem oraz polewamy oliwą i mieszamy . Wykładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut .

    Cukinie i paprykę kroimy w kostkę ( spód papryki możemy wykorzystać do sosu ) , pieczarki kroimy na ćwiartki . Wszystko wkładamy do miski , przyprawiamy i polewamy odrobiną oliwy , Mieszamy i dostawiamy .
    Warzywa nadziewamy na patyczki do szaszłyków . Po 20 minutach pieczenia ziemniaków dokładamy warzywa i pieczemy jeszcze 10 minut . Jeśli używamy spodów od papryki na sos wkładamy je do piekarnika na 5-6 minut .
    Mięsem oblepiamy patyczki i po 10 minutach pieczenia ziemniaków z warzywami wkładamy kofty piekąc po 3 minuty przekręcając 4 razy ( na 4 strony ) .

    Sos : Ogórki obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odstawić aby puścił sok . W miseczce rozmieszać jogurt z przyprawą i dodać odsączonego ogórka .

    Wszystko wykładamy na talerz i podajemy .
    Smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować