1.Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem, dodać pozostałe składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać
2.Ciasto ciemne: żółtka, jaja i cukier ubić na jasną, puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto, piec 30 - 40 minut w temp 180 stopni
3.Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i odstawić do schłodzenia.
4.Proszek budyniowy wymieszać z 2/3 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozdrobniony budyń i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu wymieszać.
5.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony budyń.
6.Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na jakiś czas , żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarować na galaretce resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
7.Wszystkie składniki wymieszać i podgrzać, ale nie zagotować
Komentarze