Domowy ocet z winogron to doskonały dodatek do sałat czy marynat do mięsa.
48 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
dowolna ilość winogron
przegotowana woda, tyle żeby przykryło winogrona
Cukier lub miód około pół szklanki cukru na 5 litrowe naczynie (ilość cukru zależy od słodkości owoców)
Ocet winogronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce obieramy z kiści, następnie je rozgniatamy. Zalewamy przegotowaną, letnią wodą z cukrem. Woda powinna przykrywać owoce. Naczynie należy przykryć lnianą ściereczką.
2.Słój z owocami odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie, w zależności od temperatury otoczenia. Po pięciu dniach owoce powinny zacząć fermentować i powinien pachnieć drożdżami. Po 2-3 tygodniach owoce przestają fermentować i pachnie octem, to znak dla nas, że ocet jest już gotowy. Aby uzyskać klarowny ocet należy przecedzić go przez sito wyłożone gazą.
3.Gotowy ocet przelewamy do wysterylizowanych butelek i odstawiamy w suche, ciemne miejsce.
Komentarze