ocet winogronowy

4.27 (211 ocen)

  • 48 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowy ocet z winogron to doskonały dodatek do sałat czy marynat do mięsa.

  • 48 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dowolna ilość winogron
    przegotowana woda, tyle żeby przykryło winogrona
    Cukier lub miód około pół szklanki cukru na 5 litrowe naczynie (ilość cukru zależy od słodkości owoców)
Wystaw ocenę:

4.27 (211 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ocet winogronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce obieramy z kiści, następnie je rozgniatamy. Zalewamy przegotowaną, letnią wodą z cukrem. Woda powinna przykrywać owoce. Naczynie należy przykryć lnianą ściereczką.
  • 2. Słój z owocami odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie, w zależności od temperatury otoczenia. Po pięciu dniach owoce powinny zacząć fermentować i powinien pachnieć drożdżami. Po 2-3 tygodniach owoce przestają fermentować i pachnie octem, to znak dla nas, że ocet jest już gotowy. Aby uzyskać klarowny ocet należy przecedzić go przez sito wyłożone gazą.
  • 3. Gotowy ocet przelewamy do wysterylizowanych butelek i odstawiamy w suche, ciemne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować