Nylonowe pyzy

5 (145 ocen)

  • 30 min

Nylonowe pyzy to mazowiecka wersja klusek śląskich. Zwał jak zwał, ale zjeść warto!

  • 30 min

Składniki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
    300 g mąki ziemniaczanej
    1 jajo
    szczypta soli

    Do okraszenia:
    2 duże cebule
    2 łyżki smalcu
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Nylonowe pyzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nylonowe pyzy 1. Ziemniaki przecieramy lub mielimy, dosypujemy mąkę oraz sól, wybijamy jajko i zagniatamy. Gdy masa zrobi się jednolita odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm i w każdej palcem formujemy dołek. Mi najładniejsze dołeczki wychodziły spod palca serdecznego ;-)
  • 2. Tak przygotowane kluski wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia klusek. Pamiętajcie o zamieszaniu ich łyżką aby nie przykleiły się do dna garnka ;-)
  • 3. Pozdajemy polane skwarkami lub sosem myśliwskim. Ja użyłam do okraszenia cebulki zrumienionej na smalcu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować