Nutella ze śliwek z imbirem i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Nutella ze śliwek sama w sobie jest pyszna. Jednak to właśnie dodatek imbiru i cynamonu sprawia, że nasze powidła nabierają niebanalnego charakteru. Nutella idealnie komponuje się jako dodatek do ciast czy też świeżych bułeczek na śniadanie.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 3 kg śliwek
    1 szkl. cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka imbiru
    1 łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Nutella ze śliwek z imbirem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Przekładamy do dużego garnka i zasypujemy cukrem.
  • 2. Smażymy przez ok. 2 godz., często mieszając, aby śliwki się nie przypaliły. Po 2 godzinach wyłączamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Następnego dnia ponownie smażymy przez 2 godziny lub do momentu kiedy odparuje większość płynu. Dodajemy świeży starty imbir, cynamon oraz kakao i przesmażamy kolejne 15 minut.
  • 4. Gorącą nutellę przekładamy do wyparzonych słoiczków solidnie zakręcamy, odwracamy denkiem do dołu i zostawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Nutella Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (167 ocen)

Zdobywca nagrody

Czekośliwka

To może cię zainteresować