Nutella jabłkowa

5 (168 ocen)

Dzięki jabłkom ma lekko kwaskowy posmak, idealnie nadaje się do naleśników i kanapek.

Składniki:

  • 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówki)

    75 dag cukru

    3 cukry waniliowe

    2 budynie czekoladowe

    10 dag kakao

    10 dag orzechów laskowych lub włoskich (bardzo drobno pokrojonych)

    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Nutella jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłka 1. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka rozgotować w 200 ml wody.
  • nutella 2. Rozmiksować, dodać pozostałe składniki i krótko gotować stale mieszając by się nam nie przypaliło.
  • Nutella jabłkowa 3. Gotową nutelle przełożyć do słoików i pasteryzować 25 min.

Porady

Z podanego przepisu zrobiłam też nutelle kokosową, zamiast orzechów dodałam wiórka kokosowe, budynie czekoladowe zastąpiłam kokosowymi (ciężko je kupić więc można zastąpić waniliowymi) i pominęłam kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń czekoladowy Jabłka Kakao Nutella Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować