Nutelka

0 (0 ocen)

Moja kuchenna rewolucja ;)

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jaj
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa grysikowa:
    10 łyżek kaszy manny
    4 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki cukru pudru
    1,5 margaryny
    2 łyżki kremu typu Nutella

    Dodatkowo:
    2/3 słoika kremu typu Nutella
    kilka brzoskwiń z puszki
    1 opakowanie biszkoptów (180 g)
    2 galaretki dowolnego smaku (u mnie owoce leśne)

Nutelka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt. Blaszka 24x36 cm. Odstawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwa placki. Jedną smarujemy kremem Nutella.
  • 2. Masa grysikowa: gotujemy mleko z cukrem, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kaszę mannę. Mieszamy trzymając na małym ogniu. Gęstą masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie ucieramy z margaryną i cukrem pudrem, dodajemy także 2 łyżki kemu Nutella.
  • 3. Przygotowujemy galaretki: rozpuszczamy w 2,5 szklanki wody, ostawiamy do stężenia.
  • 4. Ułożenie ciasta: biszkopt - 3/4 kremu - biszkopt posmarowany Nutellą - 1/3 kremu - biszkopty namoczone w mleku oraz pokrojone w paski brzoskwinie - tężejące galaretki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego ! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy