NÓŻKI Z KURCZAKA W MARYNACIE MIODOWEJ Z ŻURAWINĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Danie z niską zawartością tłuszczu. Smaczne mięsko do obiadu, lub jako ciepła kolacja.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - 4 nogi z kurczaka
    - garść żurawiny

    Marynata :
    - 2 łyżki oleju
    - 1 łyżeczka papryki słodkiej
    - 1/2 łyżeczki curry
    - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    - 1,5 łyżka miodu
    - 1,5 płaskiej łyżeczki vegety
    - 1 łyżka wody
    - 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    - sól, pieprz do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nóżki z kurczaka w marynacie miodowej z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmieszać składniki marynaty.
  • 2. Usunąć skórę z nóżek kurczaka. Umyć mięso, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso włożyć do miski, polać marynatą. Wymieszać, żeby marynata pokryła całą powierzchnię nóżek. Przykryć miskę i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godz.
    Następnie mięso włożyć do rękawa do pieczenia, posypać żurawiną.
    Piec w piekarniku w temp. 160 stopni ok. 50 minut.
    Upieczone nóżki, polane wytworzonym sosem w czasie pieczenia, podajemy z ziemniakami lub ryżem, oraz z surówkami.

Porady

Poprzez pozbawienie mięsa skóry, znacznie obniżamy kaloryczność potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować