Nóżki w galarecie

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz. 30 min

na upalne dni jak znalazł

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5- 2 kg nóżek i kolanek wieprzowych
    2 marchewki
    5-6 ząbków czosnku
    ziele angielskie
    listek laurowy
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    groszek z puszki
    natka pietruszki
    jajka na twardo
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Nóżki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nóżki i kolanka oczyścić, zalać wodą do ogólnej pojemności ok 4,5 l dodać 2 listki laurowe, kilka ziarna ziela angielskiego i trochę utłuczonego pieprzu , gotować na wolnym ogniu przez ok 2,5 godziny. Godzinę przed zakończeniem dodać marchewkę. Kiedy juz nóżki zaczną się rozpadać wyjąć wszystko do dużego naczynia i przestudzić. Do wywaru dodać rozgnieciony czosnek i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do naczyń na rozłożyć, plasterki marchewki, plasterki jajek , natkę pietruszki i groszek. Oddzielić mięso od kości, rozdzielić do miseczek i zalać wywarem. (można dodać jeszcze trochę warzyw jeśli ktoś lubi. Wystudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować