Nowoczesne truskawkowe tiramisu z winem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Delikatny deser z nutą owoców i alkoholu podany w niecodziennej formie

  • 35 min

Składniki:

  • 250g serka mascarpone(1 opakowanie)
    300ml schłodzonej śmietany kremówki, co najmniej 30%
    3-4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżki gorącej wody
    Pół szklanki lekkiego i słodkiego wina
    Kilka podłużnych biszkoptów pokrojonych na pół lub mniejsze okrągłe
    Szklanka mrożonych lub świeżych truskawek
    Kakao/truskawki do dekoracji

    Metalowe pierścienie do formowania deserów i przystawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Nowoczesne truskawkowe tiramisu z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki zblendować(mogą zostać małe ale wyczuwalne kawałki owoców).
    Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.
    Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać zblendowane truskawki i dokładnie wymieszać.
    Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
    Do masy z mascarpone i truskawkami dodawać drewnianą łyżką bitą śmietanę i powoli mieszać od samego spodu.
    Do tak połączonej masy wlać wystudzoną żelatynę i wszystko razem dokładnie wymieszać.
    Przygotować metalowe pierścienie do formowania deseru.
    Biszkopty moczyć jedną stroną w winie i układać na spód pierścienia. Następnie wyłożyć do połowy przygotowaną masę i kolejnego namoczonego biszkopta. Wierzch ponownie zakryć masą. Lekko docisnąć narzędziem ułatwiającym formowanie deseru i bardzo powoli podnosić do góry pierścień.
    Tak przygotowany deser posypać obficie kakao, udekorować całą truskawką lub miętą. Podawać schłodzone. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Mascarpone Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować