Delikatny deser z nutą owoców i alkoholu podany w niecodziennej formie
35 min
Składniki:
250g serka mascarpone(1 opakowanie)
300ml schłodzonej śmietany kremówki, co najmniej 30%
3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki gorącej wody
Pół szklanki lekkiego i słodkiego wina
Kilka podłużnych biszkoptów pokrojonych na pół lub mniejsze okrągłe
Szklanka mrożonych lub świeżych truskawek
Kakao/truskawki do dekoracji
Metalowe pierścienie do formowania deserów i przystawek
Nowoczesne truskawkowe tiramisu z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki zblendować(mogą zostać małe ale wyczuwalne kawałki owoców).
Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.
Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać zblendowane truskawki i dokładnie wymieszać.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Do masy z mascarpone i truskawkami dodawać drewnianą łyżką bitą śmietanę i powoli mieszać od samego spodu.
Do tak połączonej masy wlać wystudzoną żelatynę i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Przygotować metalowe pierścienie do formowania deseru.
Biszkopty moczyć jedną stroną w winie i układać na spód pierścienia. Następnie wyłożyć do połowy przygotowaną masę i kolejnego namoczonego biszkopta. Wierzch ponownie zakryć masą. Lekko docisnąć narzędziem ułatwiającym formowanie deseru i bardzo powoli podnosić do góry pierścień.
Tak przygotowany deser posypać obficie kakao, udekorować całą truskawką lub miętą. Podawać schłodzone. Smacznego!
Komentarze