Nocne rogale z makiem

4.5 (187 ocen)

Pyszne, świeże i przede wszystkim domowe rogale idealne na niedzielne śniadanie;)

Składniki:

  • Składniki:
    650g mąki pszennej,
    jajko,
    20g świeżych drożdży,
    200ml mleka,
    100ml wody,
    2 łyżki cukru,
    2 łyżki masła,
    łyżeczka soli.

    Glazura:
    łyżka miodu,
    2 łyżki wody,
    mak.
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale

Nocne rogale z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sur nocne rogale 1. Mleko lekko podgrzać wraz z wodą, wkruszyć drożdże, dodać cukier i masło. Mieszać aż się rozpuści. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier. Wbić jajko. Od razu dodać drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

  • sur nocne rogale2 2. Następnie ponownie zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1cm. Wycinać kwadraty. Zwijać je do środka tworząc rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na całą noc do lodówki.
  • sur nocne rogale3 3. Miód rozpuścić w wodzie, masą smarować rogale. Posypać makiem. Piec około 15minut w temp. 200st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masło Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować