Nocne bułki razowe

4.5 (151 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo lubię te bułki, bo ciasto na nie robię wieczorem, wyrasta ono w lodówce, a rano tylko piekę i mam świeże bułki na śniadanie.

  • 3 godz.

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 - 2,5 szk.
    mąka pszenna typ 2000 - 1,5 szk.
    świeże drożdże - 20 g
    ciepłe mleko - 0,5 szk.
    ciepła śmietana 30% - 0,5 szk.
    jajka - 3 szt.
    miękkie masło - 100 g
    cukier – 0,5 łyżeczki
    sól - 1 łyżeczka
    DO POSMAROWANIA:
    żółtko – 1 szt.
    śmietana – 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bułki drożdżowe

Nocne bułki razowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce drożdże rozcieram z cukrem, dodaję 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Mąki przekładam do miski robota, dodaję wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko i śmietanę, jajka, miękkie masło oraz sól.
    Starannie wyrabiam końcówkami do ciasta drożdżowego. Przekładam do suchej miski obsypanej mąką, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na całą noc do lodówki.
  • 2. Po całonocnym wyrastaniu ciasto wyjmuję z lodówki i zostawiam w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny.
  • 3. Następnie jeszcze przez chwilę wyrabiam ciasto ręcznie i formuję bułki. Układam w sporych odstępach na blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte bułki smaruję żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika, piekę 20 minut.
  • 5. Upieczone przekładam na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować