Niemieckie placki drożdżowo-ziemniaczane (Lippischer Pickert)

4.5 (151 ocen)

Różnią się od tradycyjnych polskich racuchów dodatkiem startych ziemniaków oraz wielkością – są większe, a najlepiej usmażyć jednego dużego racucha na cała patelnię. Co ciekawe, Niemcy zajadają się nimi na wytrawnie – najczęściej z dodatkiem pasztetowej, a także na słodko – podane z dżemem jabłkowym

Składniki:

  • • 250g mąki,
    • 250g obranych ziemniaków,
    • 20g świeżych drożdży,
    • 3 małe jajka (lub 2 jajka+1żółtko),
    • ½ łyżeczki cukru,
    • ½ szklanki mleka,
    • Szczypta soli,
    • Olej do smażenia,
    • Garść rodzynek (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Niemieckie placki drożdżowo-ziemniaczane (lippischer pickert) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Niemieckie placki drożdżowo-ziemniaczane 1. Jeśli używamy rodzynek to moczymy je godzinę wcześniej w ciepłej wodzie.
    Ziemniaki ścieramy na małych oczkach tarki.
    Do ciepłego (ale nie gorącego) mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz kilka łyżeczek mąki. Mieszamy całość, aby nie było grudek i odstawiamy na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Powinniśmy otrzymać roztwór o gęstości śmietany.
  • Niemieckie placki drożdżowo-ziemniaczane 2. W tym czasie jajka roztrzepujemy. Dodajemy starte ziemniaki (bez soku, które puściły) i mieszamy. Kolejno dodajemy rozczyn drożdżowe i stopniowo dosypujemy mąki.
  • Niemieckie placki drożdżowo-ziemniaczane 3. Na sam koniec dodajemy odsączone rodzynki.
  • Niemieckie placki drożdżowo-ziemniaczane 4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia (na około 45-60 minut).
  • Niemieckie placki drożdżowo-ziemniaczane 5. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy duże racuchy. Smażymy na wolnym ogniu, aby racuchy doszły w środku i nie były surowe.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować