Niekonwencjonalne katarzynki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Początkowo wydają się prawdziwymi twardzielkami i dopiero z czasem ujawniają swoje miękkie, wspaniałe wnętrze - swoją prawdziwą naturę... Kto to taki? Katarzynki!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 40 dag mąki tortowej
    20 dag miodu
    1 jajo
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki przypraw korzennych
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka kakao
    10 dag cukru pudru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Katarzynki Pierniczki

Niekonwencjonalne katarzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód łączymy z przyprawami, cukrem, kakao i jajem. Następnie dodajemy śmietanę oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę tortową i zagniatamy ciasto. Wyjdzie dość twarde - i takie właśnie ma być... ;-)
  • 2. Ciasto wałkujemy na grubość 5-10 mm. Wykrawamy pierniczki. Podobno wypada je posmarować wodą przed pieczeniem - nie mam pojęcia, dlaczego, ale na wszelki wypadek - też tak zrobiłam. ;-) Pieczemy katarzynki w 190 stopniach Celsjusza przez około 10-15 minut.
  • 3. No a później lukrujemy - polecam przygotowanie 2 rodzajów lukru - tradycyjny (czyli cukier puder z kilkoma kroplami wody lub soku z cytryny) oraz gęstszy, z masłem - przepis znajdziecie tutaj. Przechowywać trzeba je, aż zmiękną - czyli przez około 3-4 tygodnie, w szczelnym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować