Niedzielne bułeczki jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wersja do zrobienia w maszynie do chleba:
Do pojemnika wlać mleko, jogurt i roztrzepane jajko. Do tego dodać masło.
Na to wysypać mąkę.W przeciwległe narożniki wsypać cukier i sól. Na środku zrobić małe zagłębienie i wsypać drożdże suszone lub rozkruszone drożdże świeże.
Maszynę ustawić na program ciasto ( dough ), który trwa ok. 2 godzin (w zależności od maszyny).
2.Wersja bez maszyny:
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i zagnieść ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na 1,5 - 2 godziny albo do podwojenia objętości ciasta.
3.Po wyrośnięciu ciasta należy je wyjąć z maszyny/miski i podzielić na 10-12 części.
Uformować z nich kule i ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić bułeczki przykryte ściereczką na ok pół godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Bułeczki można posmarować mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami np: słonecznikiem, siemieniem, makiem lub sezamem.
Piec ok 15-20 minut aż się zarumienią.
Komentarze